Русия създава „зони на смъртта“ за вражеските ракети

От съображения за сигурност Русия ще създаде „зони на смъртта“, които ще бъдат на практика напълно недостъпни за вражески крилати ракети, високоточни оръжия и безпилотни летателни апарати (БПЛА), съобщава „Известия“, позовавайки се на източници от руското военно ведомство.

Според вестника съответните учения ще се състоят тази година във войските за радиоелектронна борба (РЕБ). Провеждането на подобни маневри в цялата страна е планирано за следващата година. „Създаването на практически непроницаема защита може да бъде не само над армейските обекти, но и над социални и промишлени“, уверява изданието, цитирано от „Лента“.

Военният историк Дмитрий Болтенков отбеляза, че комплексите за РЕБ могат, например, да създават смущения в сателитната навигация, да потискат сигнала на радиовисотомерите и да блокират комуникационните канали с наземни станции. Освен това „се разработват преки способи за въздействие на нови физически принципи, които буквално ще изгарят бордовата електроника“.

Според военния експерт Виктор Мураховски става дума за създаване на „комплекс, който включва и системи за противовъздушна отбрана, и системи за радиоелектронна борба“.

Като перспективни средства за РЕБ вестникът посочва конкретно „Поле-21“, „Мурманск-БН“ и „Красуха-4“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest