Русия създава уникална арктическа артилерийска система „Магнолия“

Това ще бъде първата самоходна артилерийска система, която ще може да се сражава и при най-екстремните метеорологични условия и то в най-смразяващите региони на планетата.

До края на 2022 г. Русия ще завърши държавните изпитания на най-новата си 120-мм самоходна артилерийска система, наречена „Магнолия“, твърди се в доклад от края на февруари 2020 г. на корпорацията „Уралвагонзавод“ (УВЗ), която разработва най-новата артилерийска система за екстремни метеорологични условия за Далечния север.

Русия за пръв път показа системата в средата на 2019 г., по време на военното изложение в Подмосковието „АрМИ 2019“. Оттогава страната обясни, че „Магнолия“ е създадена за ликвидиране на вражеските системи за противовъздушна отбрана (ПВО), както и радиоелектронните бойни машини в екстремни метеорологични условия, където никоя друга артилерийска система не би могла да произведе ясен и точен изстрел поради нулева видимост.

До началото на 2020 г., когато УВЗ обяви плановете си за приключване на изпитанията и подготовка на фабриките си за серийното производство на „Магнолия“, цялата техническа и тактическа информация бе засекретена като държавна тайна. Някои детайли обаче бяха публикувани наскоро.

Според тях „Магнолия“ може да поразява цели при екстремни метеорологични условия със 120-мм снаряди на дистанция до 8,5 километра. Благодарение на най-новите си лазери и GPS навигационни системи тя може да открива цели дори в снежни бури при нулева видимост.

„Не е нужно екипажът да вижда целта. Те могат ръчно да въведат в компютрите на машината координатите на вражеските единици, които са получили от разузнаването, и „Магнолия“ автоматично ще насочи оръдието си. Човек ще трябва само да натисне бутона „огън“, каза бившият командващ РВСП генерал-полковник в оставка Виктор Есин.

„Магнолия“ има и много усъвършенствани снаряди – високоексплозивни и управляеми. Те ѝ позволяват да поразява цели на разстояние до 8,5 км (с фугасни снаряди) и до 10 км (с управляеми снаряди).

Освен това машината има и добра скорострелност за 120-мм артилерийска система – 10 изстрела в минута, като всеки от тях оставя петметров кратер в земята, където попадне.

Както отбелязва експертът, „Магнолия“ съчетава бойните качества на гаубица и миномет. Конструкцията на купола дава на екипажа възможност да извършва кръгово хоризонтално прицелване и да повдига цевта на оръдието под ъгъл от -5° до + 80°.

Машината тежи цели 27,5 т и има товароносимост от 10 тона. Дизеловият ѝ двигател V-46-5C с мощност 800 к.с. позволява на екипажа да развива максимална скорост от 45 км/час. Тя може да работи във вода и да преодолява водни препятствия със скорост до 6 км/час.

Машината може да покрие до 700 км, без да е необходимо дозареждане с гориво.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest