Русия създава първата си армада от дронове

Това ще бъде група от 10 малки дрона, водени от истински „хищник“ с бойни ракети и бомби на борда.

В средата на март 2021 г. руската компания „Кронщад“ разкри най-новото си изобретение – безпилотния летателен апарат „Гром“. Това ще бъде първата по рода си в страната водеща машина в армада от дронове с 10 малки единици „Молния“, които също са част от този проект.

„Тези дронове са от категорията ‘за многократно ползване’ (има и еднократни руски дронове ‘камикадзе’, за които можете да прочетете тук). Техният изкуствен интелект комуникира през цялото време на мисията, докато дронът ‘Гром’ работи като ‘мислещ хъб’ в операцията“, казa руският военен анализатор Дмитрий Сафонов.

Възможно е да персонализирате задачите за всяка единица от армадата по време на мисия. Машините могат също да си разменят лидерството и да сменят ролите си по време на бойна операция.

Въоръжение и бойни възможности

Vitaly V. Kuzmin/vitalykuzmin.net

„Говори се, че най-големият (‘Гром’) ще може да използва най-новите ракети ‘въздух-земя’ Х-38, създадени за изтребителите от пето поколение Су-57“, добавя експертът.

Според „Кронщад“ ударните възможности на „Гром“ се свързват с наличието на четири точки на окачване – две под крилата и две във фюзелажа.

По официални данни с излетна маса от 7 т, той ще може да доставя полезен товар от 1.3 т в обхват от 800 километра.

„Гром“ ще може да използва и широка гама въоръжение, по-специално новите управляеми авиационни ракети „Изделие 85“ и управляемите бомби КАБ-250, КАБ-500.Vitaly V. Kuzmin/vitalykuzmin.net

„По-малките по размер дронове ‘Молния’ са разработени за високоточно поразяване на стационарни и мобилни наземни цели, както и за използване като примамки за усложняване на въздушната обстановка, за потискане на вражеската въздушна отбрана, създаване и контрол на пробивната лента на щурмова група и бързо унищожаване на внезапно открити обекти за ПВО и осигуряване на групова радиоелектронна борба при изпълняване на задачи с пилотирани самолети“, отбеляза Сафонов.

Както той обясни, Русия опитва да догони Китай и САЩ в развитието на дронове.

„Американците вече са тествали своите армади в действие, а ние едва презентираме първите си технологични основи в тази област. Знаехме, че сме зад тях в тези разработки, така че първоначално руските инженери създадоха способи за противодействие и излючване на вражески дронове в реални сражения“, каза Сафонов.

Тези средства варират от малки по размер електромагнитни пушки до големи машини за радиоелектронна война.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest