Русия създава най-мощното мобилно зарядно за Tesla в света

Това мобилно зарядно ще може напълно да зареди твоето Porsche Taycan или Tesla едва за осем минути, докато си стоиш вкъщи, в офиса или си закъсал на пътя.

До средата на 2021 г. в света ще има около 7 600 000 електрически коли. По оценка на автомобилните производители, тази цифра ще се увеличи до 400 000 000 още до края на десетилетието. Казано просто, 30% от колите в света до 2030 г. ще бъдат електрически.

„Тази тенденция стимулира към развитие на инфрастурктурата. В момента по целия свят има само стационарни зарядни за електрически коли, като няма нито една компания, освен нашата L-Charge, която би създала мобилно зарядно, което ще идва до теб и ще зарежда колата ти“, каза генералният директор на компанията в средата на юли по време на презентация на модела пред Russia Beyond.Екатерина Чеснокова/Sputnik

Според него в момента за пълното зареждане на „Тесла“ са необходими между 8 и 24 часа.

„През XXI век не можеш да губиш час и повече за зареждане на кола. Нашата цел е да създадем приспособление, с което да зареждаме 400 км заряд за 400 секунди. Сега за пълното зареждане на батерия на „Тесла“ са ни необходими 8 минути“, отбеляза генералният директор.

Според неговите изчисления един киловатчас ще струва на клиентите от 40 до 60 цента. При това всеки ще може да си поръча зарядно устройство чрез приложение в телефона си.

„Приложението от L-Charge ще работи като Uber. Викаш кола и след известно време нашият миниван е пред вратата ти и ти зарежда електромобила“, добави Лашин.Екатерина Чеснокова/Sputnik

Компанията твърди, че разработката е иновационна и никой от електрогигантите (Electrify America, Tesla Super Charge и т.н.) не е правил и не планира в близко време да създаде аналог на апарата им.

„От British Petroleum ни казаха, че им е по-лесно да купят нашата разработка или да открият парк с нашите машини в Лондон и предградията, отколкото да създадат нов модел от нулата. След британците с нас се свързаха французи и ни предложиха да открием при тях парк от своите миниванове L-Charge“, каза Лашин.Екатерина Чеснокова/Sputnik

Индивидуалният предприемач също ще може да се сдобие с миниван L-Charge и да открие своя „мобилна станция“.

Една машина струва 12 млн. рубли (около 136 000 евро). За да се изплати апаратът е достатъчно да зареждаш 40 коли в денонощие. По оценка на Лашин един миниван напълно изплаща инвестицията за две години.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest