Русия създава хиперзвукова авиационна ракета с голям обсег

Министерството на отбраната на Русия обяви плановете си по създаване на хиперзвукови ракети с голям обсег.

С тези мощни оръжия ще бъдат оборудвани самолети на стратегическата авиация.

За плановете за разработването на новото хиперзвуково оръжие разказа началникът на военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия генерал-полковник Владимир Зарудницкий.

В интервю за списанието за висшия ръководен състав на министерството на отбраната „Военна мисъл“ той подчерта, че господството във въздушно-космическата сфера е непременно условие за успешно водене на бойни действия на сухопътни сили и морски групировки. Това превъзходство трябва да се обезпечи не само с достатъчно количество и качество на бойния състав на ударната и изтребителната авиация, но и да се използват ефективни способи за тяхното действие.

По негови думи за Въздушно-космическите сили на Русия се разработват и приемат на въоръжение нови и модернизирани образци, като стратегическия бомбардировач-ракетоносец Ту-160М и авиационния хиперзвуков комплекс „Кинжал“. Освен това той разказа за плановете по създаване на високоточно оръжие с въздушно базиране с голям обсег, по-конкретно хиперзвукови ракети Х-95, предаде „Российская газета“.

Както поясни за РИА „Новости“ източник от руския отбранително-промишлен комплекс, новата ракета се разработва за бомбардировачи Ту-22М3М и Ту-160М, както и за перспективния авиационен комплекс за далечната авиация (ПАК ДА).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest