Общество

Русия създаде технология за 3D печат на свръхтежки метални детайли

В Русия е разработена 3D технология за печат на големи метални изделия с подобрени характеристики на проводниците, която няма световни аналози.

„Фондацията за напреднали научни изследвания, съвместно с Брянския държавен технически университет, разработи адитивно-субтрактивно-втвърдяваща технология за 3D печат на големи метални телени изделия. Механичните и експлоатационни свойства на получените материали са 1,5-2,5 пъти по-високи от тези, направени от валцувани продукти, използващи класически металообработващи методи“, се казва в доклада на Фонда за напреднали изследвания (ФПИ), цитиран от РИА „Новости“.

ФПИ уточнява, че новата технология също ще увеличи скоростта на печат с 10 пъти, ще бъде 400 кубически сантиметра на час, докато разходите за метални изделия, създадени на 3D принтер, ще бъдат намалени със 17 пъти.

„Както показаха контролните тестове, използването на технологията за втвърдяване на бронирани листове може да намали теглото им с 15-30%, като същевременно се поддържа класът на защита за устойчивост на куршуми“, се казва в доклада.

Отбелязва се, че продуктите, отпечатани с използването на нови технологии, ще бъдат особено търсени в самолетостроенето и космонавтиката – водещите предприятия в авиационната индустрия, държавните корпорации Роскосмос, Ростех и Росатом вече проявяват интерес към иновативната разработка.

За създаването на метални изделия с големи размери е разработена модулна инсталация, която позволява създаването на сложни продукти, включително биметални.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest