Общество

Русия с нови документи, касаещи военно-биологичните дейности на САЩ

Брифинг на Министерството на отбраната на Русия относно анализа на документи, касаещи военно-биологичните дейности на САЩ

Основни тези:

• Оперативната група на Министерството на отбраната на Русия, съвместно със служители на Федералната служба за безопасност и Росселхознадзор, потвърдиха фактите за събиране и сертифициране на щамове на вируса на птичия грип, които имат висок епидемичен потенциал и са в състояние да преодолеят междувидовата бариера, по-специално щамът H5N8, чиято смъртност при предаване на хора може да достигне 40%.

• Особено тревожно е нарастването на заболеваемостта от инфлуенца по птиците на територията на Русия и в европейските страни, където според данните на Международното епизоотично бюро заболяването е придобило целогодишен характер, а загубите от него от 2021 г. надхвърлят 3 милиарда евро.

• Съединените щати възнамеряват да засилят глобалния контрол върху биологичната ситуация в света и си запазват правото да провеждат изследвания с „двойно назначение“, включително извън националната територия.

☣️ Както се разбира от доклада на Кралския колеж в Лондон, в Съединените щати има 25 действащи и три в процес на изграждане лаборатории, които провеждат изследвания на особено опасни вируси и бактерии. Според документа през следващите няколко години се планира да бъдат открити още 18 (!) лаборатории BSL-4, повечето от които ще бъдат разположени в азиатските страни, извън националната юрисдикция на САЩ.

• Системните нарушения на изискванията за безопасност в американските биолаборатории предизвикват основателна загриженост на световната общност.

• Документите, с които разполагаме, потвърждават участието на Института «Уолтър Рийд» в изследването на антибиотичната резистентност на микроорганизми, изолирани от военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна по време на военните действия в Донбас в периода от 2014 до 2020 г.

❓ Възниква закономерен въпрос – защо институтът на сухопътните сили на американската армия трябва да изследва лекарствената резистентност на микроорганизмите, изолирани на територията на Донбас?

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest