Русия регистрира третата си ваксина срещу коронавирус „КовиВак“

Министерството на здравеопазването регистрира ваксината срещу COVID-19 „КовиВак“, създадена във Федералния научен център за изследвания и разработка на имунобиологични препарати „М. П. Чумаков“ към Руската академия на науките (РАН).

Това съобщи премиерът Михаил Мишустин, цитиран от РИА „Новости“.

По негови думи първите 127 000 дози от препарата ще влязат в гражданско обращение в средата на март. Разработчикът също така планира да излезе и на международните пазари.

Ведомството издаде удостоверението до 1 януари 2022 година.

Препаратът „КовиВак“ е не просто третият след „Спутник V“ и „ЭпиВакКорона“, но и третият по вид. Той е разработен на базата на цял инактивиран (понякога го наричат още „убит“) коронавирус. При получаването на препарата организмът разпознава антигенния състав на вируса, запомня го и в бъдеще трябва да е готов за всички негови проявления.

Според директора на центъра „Чумаков“ и член-кореспондент на РАН Айдар Ишмухаметов, „КовиВак“ ще бъде ефективна и против мутиралите щамове, защото използва целия вирус, а не фрагменти от генома му.

Клиничните изпитания започнаха през октомври, засега нежелани странични ефекти няма. Скоро приключи и втора фаза, предстои да се проведат тествания и на 3000 доброволци.

Препаратът се препоръчва за лица между 18 и 60 години. Разширяване на указанията е възможно само след втората фаза на изпитания с доброволци на възраст над 60 години и участници от същата възрастова група със съпътстващи заболявания.

В момента в Русия можете да се ваксинирате със „Спутник V“, разработена от центъра „Гамалея“ съвместно с РФПИ. Този препарат е и първата регистрирана ваксина срещу COVID-19 в света.

През октомври министерството на здравеопазването регистрира още една ваксина – „ЭпиВакКорона“, разработена от новосибирския център „Вектор“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest