Русия разкрива подробности за новата бойна екипировка „Сотник“ от следващо поколение

Това ще бъде най-леката бронезащита в света, която ще може да спаси човек от куршум, способен да увреди дори леки бронирани превозни средства.

В кая на януари руската държавна корпорация „Ростех“ разкри детайли за бойната екипировка, която следва да замени „Ратник-2“ и да промени ситуацията на бойното поле.

Както заяви шефът на „Ростех“ Сергей Чемезов, „Сотник“ (позната още като Centurion), ще е лека като перо и автоматично ще се настройва към типа на тялото на войника. Това значи, че „Сотник“ ще може да издържа на директни удари с .50 BMG (куршумът е способен да пробие лекобронирана машина от разстояние 2 км) при които войникът ще оцелее.

Тя ще бъде направена от руско полиетиленово влакно.

„Оборудването няма да ограничава движенията и ще позволява да носиш допълнително тегло, нужно за изпълнението на специални мисии“, заявиха от корпорацията.

В бъдеще „Сотник“ няма да е способна просто да предпазва от летящи със 670 м/с куршуми, но и да притъпява ударния импулс, който също причинява сериозни щети на вътрешните органи, дори когато защитата не е пробита. „Очакваме да постигнем такъв ефект чрез използването на специални ударопоглъщащи компоненти“, отбелязаха от пресслужбата на „Ростех“.

Както каза през ноември директорът на оръжейния комплекс на корпорацията Бехан Оздоев, Centurion ще е по-лека, по-ергономична, по-надеждна и по-технически напреднала от „Ратник“. Оборудването, отбеляза Оздоев, може да получи роботизирани добавки, както и елементи на изкуствен интелект.

Има още и възможност да се включи активен титаниев екзоскелет с мини електрически моторчета. Специалистите от корпорация „Ростех“ в момента работят над енергийните източници за новия екзоскелет.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest