Общество

Русия разкрива нови дронове с високотехнологични възможности за бомбардиране

Тези машини с изкуствен интелект ще застанат начело на армадата от дронове-камикадзе и автоматично ще им дават заповеди.

В края на септември руски производител на дронове (компания „Кронштадт“) обяви, че най-новите безпилотни апарати „Гром“ са готови да се включат в търга на министерството на отбраната за дронове със средна надморска височина и голяма издръжливост. Точните дати за търга скоро ще бъдат обявени от ведомството.

„Дронът позволява на армията да използва на него ракетите и бомбите на най-новите изтребители и да унищожава вражеските линии под тежкия обстрел на противовъздушни системи“, казаха от компанията за Russia Beyond.

Главната цел на предприятието е да създадe безпилотен летателен апарат, който да се заеме с първоначалния ракетен обстрел на врага и да „прочисти“ пътя за изтребителите от пето поколение и най-новите пилотируеми бомбардировачи.

„Това е високоскоростен безпилотен летателен апарат, който може да използва всички модерни авиационни оръжия. Готови сме да го модифицираме така, че да оправдае изискванията на всеки клиент“, добавиха от компанията.

Според медиите „Гром“ може дори да стане лидер на армада от дронове-камикадзе.

Russia Beyond по-рано съобщи за армада от дронове, която активно се разработва от концерна „Калашников“ и има вероятност да бъде „поведена“ от „Гром“. Кликнете тук за повече информация относно тези БЛА и тяхното бойно приложение в бъдещето.

Какво се знае за „Гром“?

Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

„Гром“ ще може да контролира група от до 10 дрона по време на разузнаване и в бойни операции във военни зони по цял свят.

„Той ще бъде нещо като летящ хъб. „Голям мозък“ с мощни неуправляеми бомби и ракети на борда, който предава бойна информация на по-малките дронове-камикдзе, които експлодират при сблъсък с целта“, каза за Russia Beyond Иван Коновалов, директор по разработките на Фонда за популяризиране на технологиите на XXI век.

Както отбеляза експертът, електрониката на „Гром“ и изкуственият интелект ще могат да работят и взаимодействат с изтребителите Су-35 и Су-57 от пето поколение, както и да получават актуална информация за мисията.

БЛА ще може да носи до 2 т муниции и да изпълнява мисии на до 12 км височина.

Машината има размах на крилете от 10 м, дължина 13,8 м, като ще може да лети на 700 км разстояние без дозареждане.

„Ще бъде създадена по „стелт“ технология с аеродинамична геометрия на всички структурни елементи, както и с широка интеграция на радиопоглъщащи материали“, каза Коновалов.

Според експерта появата на този дрон ще позволи на Русия да се присъедини към елитния клуб на силите, които притежават дронове със средна надморска височина и голяма издръжливост.

„Това ще бъде мултифункционален безпилотен комплекс, способен да изпълнява дългосрочни разузнавателни мисии, както и да участва в конфликти и въздушни удари срещу тежко въоръжен враг“, каза експертът.

Групата ще се използва за унищожаване на струпана вражеска бронетехника. „Големият брат“ ще има и оборудване за радиоелектронно противодействие за „заслепяване“ на вражеската отбрана и предпазване на малките дронове от въздушните атаки на противника.

Въоръжение

Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

Освен дроновете-камикадзе, „Гром“ ще може да използва и свръхзвуковите ракети с малък обсег на действие Х-38 срещу наземни цели. Мунициите са разработени лесно да унищожават мишени на разстояние от 3 до 70 километра.

Ракетите са оборудвани с 250-кг бойни глави от експлозивен или проникващ тип. Високата точност на унищожаване на тези оръжия се обезпечава от термографски и полуактивни лазерни системи за насочване. Изстрелванията на Х-38 се извършват със скорост от 54 до 1620 км/час. Същевременно скоростта на полета на самите муниции може да превиши 2 Маха.

В арсенала на „Гром“ ще има и управляеми авиобомби КАБ-250 и КАБ-500, разработени за унищожават широк спектър от цели, включително вражески инфраструктурни съоръжения.

автор: Игор Розин

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest