Русия разкри нова отбранителна система за танковете Т-14 „Армата“

Това ще бъдат защитни аерозолни боеприпаси, които ще „заслепяват“ високоточните самонасочващи се ракети, като американските Javelin и AGM-114 Hellfire.

В началото на октомври Русия разкри и прие на въоръжение защитните аерозолни боеприпаси 3ВД35 за най-мощния боен танк на страната Т-14 „Армата“.

„Целта на това оръжие е да създаде защитна димна завеса, която скрива тежките бронирани чудовища от високоточните вражески оръжия. Но най-важното е, че димът създава непроницаем слой за лазерните навигационни системи, поставени на бойните глави на ракетите. Това е добър начин да се повиши защитата на бронираните превозни средства“, каза за Russia Beyond Иван Коновалов, директор по разработките на Фонда за популяризиране на технологиите на XXI век.Танк Т-14, обект 148 ТГУП

Танк Т-14, обект 148 ТГУП „Армата“ (обект Т-14 148 „Армата“)Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

Системата работи по следния начин: когато вътрешните компютри засекат наближаваща опасност, боеприпасите 3ВД35 се изстрелват по посока на атаката и се разпръсква аерозолна завеса, като така се заслепяват насочващите системи на вражеските ракети.

Боеприпасите ще защитават най-тънките части от бронята на Т-14 в горната полусфера, която не е покрита с динамична или противокумулативна защита.

Оръжието първоначално е конструирано да „заслепява“ и изважда от строя цели със светло- и топлоотражателни частици, надминавайки най-новите противотанкови боеприпаси в света – американските високоточни Javelin и AGM-114 Hellfire. Това са много напреднати оръжейни системи, които представляват заплаха за новото поколение бойни танкове. И руският Т-14 „Армата“ не е изключение.

Още броня за „Армата“

Танк Т-14, обект 148 ТГУП

Танк Т-14, обект 148 ТГУП „Армата“ (обект Т-14 148 „Армата“)Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

Както отбелязва експертът, танкът ще получи и допълнителна защита за други слаби места – колелата и веригите. Инженерите ще добавят „решетъчни екрани“, които ще дадат на „Армата“ повече защита от най-масовите средства за унищожение – кумулативните гранати.

Тази допълнителна броня ще деформира гранатата при сблъсък и ще намалява енергията на взрива.

Както той отбеляза, тези евтини и ефективни отбранителни средства няколко пъти повишават защитата на двигателя и трансмисията в условия на градска война.

И все пак решетъчните екрани си имат своите недостатъци. Основният е ниската им универсалност, тъй като те дават на танка абсолютна защита само от определени видове ръчни противотанкови гранати.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest