Общество

Русия публикува разсекретени документи за приноса на Германия за формирането и развитието на украинския национализъм

МВР на Русия публикува разсекретени документи от НКВД-МГБ на СССР за приноса на Германия за формирането и развитието на украинския национализъм

✍️ От Протокола за разпит на Иван Тихонович Кутковец. 1 февруари 1944 г.

Много преди германо-полската война от 1939 г. в Западна Украйна съществува организация на украинските националисти, т.нар. «ОУН».

От далечни времена Германия, претендирайки за завземането на богати украински земи, е била заинтересована от съществуването на ОУН, възнамерявайки впоследствие да използва борбата си за създаването на «самостоятелна» Украйна в свои интереси.

✍️ От Протокола за разпит на Иван Тихонович Кутковец. 1 февруари 1944 г.

Към края на 1941 година, когато по-голямата част от територията на Украйна е окупирана от германците, Бандера започва настоятелно да изисква създаването на правителство. За германците не беше изгодно да създават украинско национално правителство, те «завладяха» Украйна и я смятаха за източна колония на «Третата империя».

Германците започнаха да търсят изход от създалата се ситуация. Ръководейки линията на ОУН, те преведоха организациите на ОУН в «нелегално» положение, създадоха Украинска въстаническа армия (УПА) и по този начин възродиха надеждата на националистически настроеното население, че в борбата ще постигнат «самостоятелна» Украйна.

✍️ От «Специално съобщение за споразумението на Централната линия на ОУН и командването на УПА с Полицията за Сигурност и СД за борбата срещу съветската власт», изпратено до Народния комисар на държавната сигурност на Съюза на ССР В.Н.Меркулов от Народния комисар на държавната сигурност на Украинската ССР Савченко за № 340/с от 23 февруари 1945 г. от гр.Лвов:

Документирано е, че редица ръководители на разузнавателни групи на германската армия на специално свикано съвещание в Лвов на 19 април 1944 година признават, че основната база на германското разузнаване, откъдето то черпи кадри от шпиони, диверсанти и терористи, е ОУН и УПА.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest