Русия продължава да помага на Сърбия в борбата срещу коронавируса

По въздух Русия достави в Сърбия 15 000 тестови системи за изследване за COVID-19, които след това ще бъдат прехвърлени в Института по обществено здраве „Торлак“, съобщи местната телевизионна компания Pink.

Федералната служба за надзор в сферата на защитата на правата на потребителите и благосъстоянието на хората, във връзка с преобладаващата неблагоприятна ситуация в света с разпространението на инфекциозното заболяване, причинено от новия коронавирус (COVID-19), подпомага чуждите държави при диагностицирането на COVID-19. Роспотребнадзор прехвърли тестови системи, разработени от Федералното бюджетно учреждение за наука „Държавен научен център по вирусология и биотехнологии (ФБУН ГНЦ ВБ) „Вектор“ и на Сърбия, пише „Российская газета“.

Междувременно Руската хуманитарна мисия (РХМ) откликна на спешни запитвания от населението на Сърбия и медицинските заведения на балканската страна. „От доста време си сътрудничим със сръбските медици“, заяви пред „Российская газета“ Михаил Бондар, ръководител на РХМ на Балканите. „В работите са включени и руски специалисти, които консултират местните лекари. В рамките на комплексната програма за помощ на Сърбия в период на епидемична заплаха, РХМ, съвместно с централните болници на градовете Пожега и Медвежа, стартира проект за диагностично изследване на населението, както и осигуряване на грижи за пациентите.

В региона бяха предадени две напълно оборудвани мобилни клиники, създадени на базата на автомобили с провишена проходимост с колесна формула 4×4. Мобилните центрове ще работят не само в градовете и районните центрове, но и в отдалечени и труднодостъпни населени места. Специалистите вече няколко дни предоставят медицински услуги на хора, които се нуждаят от лечение, доставят и лекарствени препарати и транспортират тежко болни пациенти до централни болници.

Предвид застрашено от вируса население на Сърбия, машините бяха допълнително оборудвани с уникални мобилни комплекси за вентилация на белите дробове, липсата на които сериозно се усеща в редица медицински заедения в региона. Благодарение на това оборудване може да бъде оказана спешна помощ дори на пациентите с тежка форма на коронавирус, както и да се осъществи безопасно транспортиране до стационарни центрове за лечение.“

Трябва също да се отбележи, че Москва и Сараево започнаха координация на действията в борбата с коронавируса. Така на 24 март по инициатива на босненско-херцеговинската страна се проведе телефонен разговор между руския министър на външните работи Сергей Лавров и сръбския член на президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик. „Обсъдени бяха задачите за координация на действията в рамките на борбата с разпространението на коронавирусната инфекция, както и редица актуални теми в руско-босненско-херцеговските отношения“, се казва в съобщението на руското външно министерство. 

източник:

Pin It on Pinterest