Общество

Русия: Призоваваме всички замесени страни към сдържаност

Изявление на МВнР на Русия във връзка с атака срещу територията на Израел

💬 През нощта срещу 14 април срещу територията на Израел бяха изстреляни голям брой ракети и дронове. Според изявлението на МВнР на Иран това нападение е извършено в рамките на правото на самоотбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН в отговор на атаки срещу ирански обекти в региона, включително нападението срещу сградата на консулски отдел на Посолството на Иран в Дамаск на 1 април, което страната ни остро осъди.

За съжаление, поради позицията на западните членове, Съветът за сигурност на ООН не успя да отговори адекватно на нападението срещу иранското консулство.

Изразяваме дълбоката си загриженост относно поредната опасна ескалация в региона. Много пъти сме предупреждавали, че неразрешеният характер на множество кризи в Близкия изток, предимно в зоната на палестинско-израелския конфликт, които често се подхранват от безотговорни провокативни действия, ще доведе до нарастване на напрежението.

Призоваваме всички замесени страни към сдържаност. Надяваме се, че регионалните държави ще решават съществуващите проблеми с политически и дипломатически средства. Считаме, че е важно конструктивните международни играчи да допринесат за това.

☝️ Обръщаме внимание на руските граждани, намиращи се в Израел и съседните страни, най-напред в Йордания, Ливан и Сирия, на необходимостта да следят за съобщенията и практическите препоръки, публикувани на информационните ресурси на МВнР на Русия, официалните уебсайтове на руските задгранични представителства в споменатите страни, Консулския департамент и Ситуационния и кризисен център на МВнР на Русия, включително в съответния раздел на актуализирания ресурс – мобилното приложение „Асистент в чужбина“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest