Общество

Русия призова Върховния комисар за правата на човека да реагира на престъпните действия на Киев

Изказване на руския представител в отговор на изявленията на страните от ЕС и Съединените щати по време на представянето на докладите на Службата на Върховния комисар за правата на човека относно ситуацията с човешките права в Украйна и отношението към военнопленниците:

👉 Запознахме се със съдържанието на докладите на Службата на Върховния комисар за правата на човека. Отбелязваме продължаващото подценяване на престъпленията на украинската страна. Авторите умишлено премълчават степента на бруталност на украинските власти и военни, както и нарушенията на човешките права и основните свободи.

▪️ Дори в тези непълни доклади се посочва преследването и убийството на така наречените „предатели“ от Киев, случаи на насилствено изчезване и произволни задържания, включително деца, изтезания и сексуално насилие от служители на правоприлагащите органи, нечовешки условия за задържаните, проблеми в правораздаване в Украйна, особено в контекста на наказателното преследване на пленени руски военнослужещи.

▪️ Службата регистрира 25 извънсъдебни екзекуции и 113 случая на тежки мъчения от украинци, вкл. на ранени руски военнопленници. Ярък пример е екзекуцията на 11 предали се руснаци в Макеевка миналия ноември. Реалните числа са много по-високи.

☦️ Службата на Върховния комисар за правата на човека правилно отбелязва действията на Киев за ограничаване на медиите и дискриминация на езикова и религиозна основа. Украинските специални служби извършват обиски в енории и храмове на каноничната Украинска православна църква, изземват църковни имоти и заплашват духовници. В тази връзка обръщаме внимание на неприемливата ситуация с превземането на Киево-Печерската лавра.

❗️ Призоваваме Службата на Върховния комисар за правата на човека да продължи да обръща голямо внимание и да реагира публично на престъпните действия на Киев.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest