Русия представи нова противотанкова ракета за бойни хеликоптери и дронове от ново поколение

Ракетата ще може да сваля и най-модерните танкове на бойното поле, като ще стане едно от най-прецизните оръжия в арсенала на руските военни.

Концерн „Калашников“ представи новата си противотанкова ракета „Вихрь-1“ в рамките на международното военнотехническо изложение „Армия 2021“, което се състоя край Москва в края на август.

Боеприпасът трябва да ликвидира възможностите на най-съвременните танкови защити, което го превръща в перфектното оръжие за елиминиране на бронирани машини през бъдещите войни на XXI век.

„Вихрь-1“ сама по себе си е модернизирана версия на налични до момента в Русия противотанкови снаряди. Инженерите на едно от предприятията на „Калашников“, специализирано в създаването на снаряди за хеликоптери, я сравняват с директния ѝ аналог – ракета „Атака“, като казват, че „Вихрь-1“ има повишена огнева мощ и обсег в сравнение с останалите противотанкови снаряди на руския пазар. Новата ракета има обсег от 10 км (почти два пъти увеличен спрямо този на „Атака“) и е разработена така, че да може да проникне дори през активната защита на американския Abrams.Управляема ракета 9-А-4172К

Управляема ракета 9-А-4172К „Вихрь-1“Виталий В. Кузмин

„Това е възможно благодарение на двете бойни глави, поставени в една ракета. Ракетата експлодира двукратно – първия път бойната глава разрушава активните горни слоеве на защитата, а втората бойна глава експлодира милисекунди след първата и изгаря металната вътрешност на машината“, сподели пред Russia Beyond Алексей Рам, военен анализатор на в. „Известия“.

Оръжието може да пробие 150 мм танкова броня и да елиминира дори най-съвременните и съвършени машини на оръжейния пазар.

Как ще използват „Вихрь-1“

Управляема ракета 9-А-4172К

Управляема ракета 9-А-4172К „Вихрь-1“Виталий В. Кузмин

Тези ракети са създадени за бойни хеликоптери и новоразработените безпилотни летателни апарати. Руската армия ги тества на бойните хеликоптери Ка-52 и създаде специална модификация на „Вихрь-1“ за серийните Ми-28. Снарядите ще се използват и на дронове, но все още не е известно кои именно безпилотни машини ще разполагат с тях в арсенала си. Разработчиците не разкриват детайли за тестовете, тъй като към момента те са секретни.

„Не става въпрос за това дали тази ракета е по-добра или по-лоша от чуждестранните си аналози, а за това, че драстично увеличава характеристиките на нашите бойни хеликоптери. Предишните ни противотанкови снаряди бяха неуправляеми и можеха да пропускат цели… Сега „летящата ни кавалерия“ разполага със средствата за прецизно ликвидиране на бойни танкове с евтини ракети“, отбеляза Рам.

Руските бойни хеликоптери вече ще могат да зависват във въздуха зад дървета или планински хълмове, да изчакват вражеските части и чак след това да се издигат на височина и да поразяват противника с прецизни ракети, след което да отлетят на безопасно място.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest