Русия победи САЩ в надпреварата за стратегически важната Арктика

Русия побеждава САЩ в оръжейната гонка в пределите на Северния полярен кръг, смятат авторите на американското издание The National Interest.

Съединените щати изостават от Русия и Китай, които инвестират все повече пари в укрепването на военното си присъствие в Арктика, включително в създаването на нови ледоразбивачи, цитира РИА „Новости“.

На разположение на американската армия има едва един използваем ледоразбивач от тежък клас на име Polar Star. Същевременно Русия има два действащи съда от този клас. Като в момента се провежда и ремонтът на още четири ледоразбивача.

Авторите отбелязват, че руските ледоразбивачи са значително по-млади от американските си колеги. Ако Polar Star е въведен в експлоатация през 1970-те години, то Русия поставя на въоръжение своите в края на 1980-те и началото на 1990-те години.

Според NI освен това Русия работи над създаването на ледоразбивач по проект 10510 „Лидер“, чиято маса е 71380 т, с което става „най-тежкият ледоразбивач в света“.

Съвсем скоро на въоръжение ще застане и атомният ледоразбивач „Арктика“, чиято маса е около 33 000 т. По данни на NI новият кораб ще премине ходови изпитания в края на 2019 година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest