Русия планира три пуска на МБР „Сармат“ през 2021

През 2021 г. в рамките на летателно-конструкторските изпитания се планира да се осъществят три пуска на междуконтиненталната балистична ракета (МБР) „Сармат“, съобщи източник в Отбранително-промишления комплекс и министерството на отбраната на Русия.

Първият пуск „ще бъде изпълнен ориентировъчно през третото тримесечие“ по „бойно поле на полигона ‘Кура’ в Камчатка“. Всички пускове се осъществяват с шахтови пускови установки от космодрума „Плесецк“. Не е изключено един от пусковете да се изпълни на максимално разстояние. През 2022 г. се очакват държавните изпитания на „Сармат“ и първият полк ще застъпи на бойно дежурство, военното ведомство „вече закупува серийни ракети“, предаде ТАСС.

Припомняме, че „Сармат“ (РС-28) ще замени най-тежката в света стратегическа ракета „Воевода“ (по класификация на НАТО – „Сатана“, РС-20В). Опитно-конструкторските работи по този проект започнаха през 2011 година. „Сармат“ ще бъде способна да атакува цели както през Северния полюс, така и през Южния полюс, преодолявайки системите за противоракетна отбрана, пише „Взгляд“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest