Общество

Русия: Пентагонът продължава да разработва химически оръжия

Според наличната информация Пентагонът продължава да разработва нови и да модернизира съществуващите несмъртоносни химически боеприпаси и други системи за използване на химическо оръжие, като 120 мм мини, 155 мм артилерийски и 120 мм танкови снаряди.

Най-малко 10 милиона долара се отделят годишно за закупуването им за използване в райони на бойни действия.

С мълчаливото съгласие на Вашингтон използването на токсични вещества и химически агенти от украинските боевици в хода на СВО придоби системен характер. Регистрирани са многобройни случаи на използване от украинска страна на дразнещото вещество хлорпикрин, често смесено с хлорацетофенон. Подобни инциденти са регистрирани в района на град Донецк, селищата Богдановка, Горловка, Кременная и Артьомовск.

Докато хлороацетофенонът е класифициран като химикал за контрол на безредици, хлоропикринът е включен в Списък 3 на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Плановете за широкомащабно използване на токсични вещества се доказват от заявките на Украйна за доставка на антидоти, противогази и други лични предпазни средства в обеми, които са очевидно прекомерни.

<…>

Считаме за фундаментално важно, че обнародването на факти за американски доставки на химически оръжия за Украйна и използването на токсични химикали от ВСУ принуди експертната общност, включително на Запад, да се замисли за изпълнението от Киев и Вашингтон на техните задължения по Конвенцията.

©️ От брифинга на Министерството на отбраната на Русия за военно-химическата дейност на САЩ и Украйна

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest