Общество

Русия печели повече от износ на злато, отколкото от износ на газ

Приходите на Русия от износ на злато през второто тримесечие на 2020 г. надскочиха приходите от продажба на газ, сочат данните на Федералната митническа служба (ФМС) и Централната банка на Русия.

По данни на ФМС през април и май „Газпром“ е продал зад граница газ на стойност $2,4 млрд., предварителните данни на Централната банка на Русия оценяват приходите на „Газпром“ от чуждестранни доставки за второто тримесечие на $3,5 млрд., съобщава РБК, цитирана от в. „Взгляд“.

От данните на Централната банка следва, че това са минималните продажби за тримесечието от 2002 година.

За периода април-май 65,4 т злато са били изнесени от Русия в чужбина, според ФМС, като от тях са спечелени $3,55 милиарда. Така приходите от износ на злато за два месеца надвишават приходите от износ на газ за три месеца.

Според ръководителя на групата за оценка на риска на устойчивото развитие АКРА Максим Худалов икономиката на страната е изправена пред подобна ситуация за първи път от поне 1994 г. насам.

Отбелязва се, че рязкото увеличение на износа на руско злато е повлияно от промяна в правилата за износ на благородни метали в чужбина и от решението на Централната банка да преустанови покупките си на вътрешния пазар.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest