Общество

Русия отново започва да произвежда револверни пушки

Тези уникални пушки скоро отново ще завладеят пазара на ловните оръжия, както в началото на 2000-те години.

В началото на март руската корпорация за производство на оръжия „Ростех“ обяви плановете си да върне на оръжейния пазар револверните пушки MЦ-255.

Това ще бъде 12-калибрена пушка за цивилни граждани, които могат ефективно да поразяват с нея цели на разстояние до 100 метра.Vitaly V. Kuzmin/vitalykuzmin.net

„Такива револверни системи се появяват за първи път по време на Гражданската война в Америка. Първите пушки от този вид са направени от корпорацията Colt. И все пак този тип оръжие не е приет от американските войници поради различни конструктивни недостатъци. Днес подобна револверна пушка не е нищо друго, освен интересен маркетингов ход за привличане на нови клиенти в света на лова или за разширяване на сегашните арсенали на ловците“, каза за Russia Beyond Виктор Мураховски, главен редактор на сп. „Арсенал Отечества“.

Както той спомена, днес такива пушки в САЩ могат да бъдат намерени в музеи или частни оръжейни колекции. „Чуждестранните потребители предпочитат полуавтоматични или пушки-помпи пред револверните. Така че руската MЦ-255 в днешно време може да се нарече единствена по рода си“, добави Мураховски.

Плюсове и минуси на револверните пушки на Русия

„Първо, такива пушки се появяват в Русия в началото на 2000-те. Но поради различни икономически и маркетингови причини MЦ-255 са спрени от производство. Днес икономическата ситуация в Русия и по света бавно се нормализира и оръжейните поризводители вярват, че е време да съживим света на оръжията с нови оръжейни конструкции“, каза експертът.Vitaly V. Kuzmin/vitalykuzmin.net

Както отбеляза Александър, един от собствениците на револверни пушки MЦ-255, оръжието има страхотен баланс в сравнение с двуцевни или полуавтоматични пушки.

„Центърът на тежестта не е разположен точно върху барабана и когато я държите, тежестта се разпределя равномерно между двете ръце, много е лесна за боравене, въпреки значителното тегло от около 3,5 кг“, казва ловецът.

„Няма малки части, които могат да бъдат загубени, няма физически усилия за сглобяване – всичко е много просто и лесно“, казва стрелецът.

Сега за недостатъците. Заради чувствителния спусков механизъм трябва да се ползват скъпи и висококачествени муниции, тъй като некачествените снаряди могат да бъдат „сдъвкани“ по време на лов.

„Презареждането на пушката отнема много време. Патроните трябва да се избутат от барабана с пръст или шомпол. Барабанът се отваря със силно щракване, което може да прогони животните“, казва Александър.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest