Общество

Русия откри нов начин за защита на бойни самолети от ракети

Новата система ще заслепява вражеските боеприпаси, създавайки фалшиви цели в небето.

В началото на юли 2021 г., държавната корпорация „Ростех“ представи пред журналисти в Москва нов патрон-капан Л376-2 „Ягель“, който ще предпазва бойните самолети от вражески ракети.

„Новият патрон-капан, в комбинация с напреднали средства за радиоелектронна борба и тактически техники, значително намалява вероятността бойният самолет да бъде ударен както от зенитни, така и от авиационни ракети с оптична система за насочване, оборудвани с кинематична селекция на целите. Изделието е два пъти по-добро от чуждестранните си аналози по отношение на време на работа, сила на лъчение и степен на защита на самолета. Много чуждестранни партньори вече са показали интерес към разработката“, съобщиха от „Ростех“.

Патронът е разработен от специалисти от Научноизследователския институт за приложна химия на холдинг „Технодинамика“ на „Ростех“. „Ягель“ се използва на височина до 20 000 м и скорост до 1500 км/час.

„Системата е два пъти по-ефективна в защитата на самолети от вражески оръжия с оптична система за насочване. Патронът е от калибър 50 мм и може да се използва като част от различни отбранителни комплекси“, каза представителят.

Той добави, че когато се открие заплаха, самолетът изстрелва капана, който дезориентира системите за насочване и отвежда вражеските ракети далеч.

„Ягель“ стреля по посока на движението на самолета, благодарение на което може да заблуди „умните“ вражески ракети в последния им етап на насочване. Пилотът може да пуска капаните един по един или да изстреля всички в един залп.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest