Русия отбелязва Деня на армейската авиация

На 28 октомври 1948 г. в подмосковския гр. Серпухов е формирана първата авиоескадрила от вертолети Ми-1.

По-късно тази дата става Денят на армейската авиация на Русия, а пилотите на хеликоптери се сдобиват с неофициален девиз: „Никой, никъде и никога без нас“.

Първоначално вертолетната авиация се смята за спомагателна: задачите ѝ са превоз на товари, коректировка на огъня и разузнаване. Днес армейската авиация на Русия, чието въоръжение се смята за едно от най-добрите в света, включва няколко хиляди вертолета, предназначени за най-разнообразна употреба. В чест на празника руското министерство на отбраната пусна видеоклип, посветен на военните пилоти на вертолети, в който са показани най-съвременните бойни машини на армейската авиация.https://www.youtube.com/embed/UEuBGiE03fE

Задачите на авиационната поддръжка на общовойсковите формирования са възложени на вертолети Ми-8, Ми-24, Ми-26, Ми-28, а също така Ка-52, които са налични и в палубна версия.

Както заяви началникът на армейската авиация в руските ВКС полковник Игор Романов, през тази учебна година авиационните съединения и части са взели участие в повече от 840 основни мероприятия за бойна подготовка. Средният нальот на вертолетчиците е около 100 часа, отбелязва „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest