Общество

Русия: ООН отново си затваря очите за терористичните атаки и диверсиите на Киев

От съобщението на МВнР на Русия по повод коментарите на ръководството на ООН по Истанбулските споразумения

💬 В последния ден от «Черноморската инициатива» за износ на украински храни Генералният секретар на ООН излезе със съответно подробно прессъобщение. В допълнение към поредното изопачаване на фактите за изпълнението на Истанбулските споразумения, А.Гутериш, въпреки всички закони на дипломатическата кореспонденция, всъщност «обнародва» личното си послание, адресирано до президента на Руската Федерация В.В Путин.

В тази връзка сме принудени по същия начин да реагираме публично с изложение на реалните обстоятелства по случая.

От двете споразумения, подписани в Истанбул преди година – «Черноморската инициатива» и Меморандума Русия-ООН за нормализиране на селскостопански износ – Генералният секретар дава ясно предимство на украинската част. В неговата интерпретация се оказва, че транспортирането по море на 32 милиона тона украинско зърно (главно (повече от 70%) фуражна царевица и до «добре нахранени» страни) е спасило света от гладна смърт.

От руския износ на зърно, по-голямата част от който е пшеница, която се изпраща в Азия (60%) и Африка (30%), както и торове, секретариатът на ООН, съдейки по всичко, не се интересува.

<…> Изборът на Генералния секретар е съзнателно игнориране на фактите, че текстовете както на «Черноморската инициатива», така и на Меморандума <…> предвиждат доставки на руски амоняк, които така и не бяха уредени, а тръбопроводът за амоняк «Толиати-Одеса» в крайна сметка беше взривен на 5 юни на територията, контролирана от украинците. <…> Взривяването на тръбопровода, който годишно прокарваше около 2 милиона тона суровини за производство на торове, достатъчни за изхранването на 45 милиона души, ясно показа както ефективността на усилията на Секретариата на ООН за намаляване на заплахата от глад, така и отношението към подобни усилия на киевския режим.

<…> Генералният секретар на ООН и неговите сътрудници отново и отново си затварят очите за терористичните атаки и диверсиите на Киев. Под прикритието на хуманитарния коридор и корабоплаването, разположени като част от «Черноморската инициатива», режимът на Зеленски непрекъснато се опитваше да атакува руски цивилни и военни обекти <…>.

Поредна подобна терористична атака на Кримския мост, при която загинаха 2 души и беше ранено непълнолетно момиче, се случи на 17 юли.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest