Общество

Русия оглави списъка на страните с най-опасните изтребители-прехващачи

На въоръжение в Русия стоят най-много мощни изтребители-прехващачи. При това руските МиГ-31БМ и МиГ-31БСМ са най-боеспособните.

До такъв извод стигна издание Мilitary Watch, след като състави списък на страните, които имат в редиците на армиите си изтребители-прехващачи. Авторът на публикацията признава руските машини за най-бързи от създаваните някога бойни самолети от четвърто поколение. Освен това преимуществото им се свежда до това, че у потенциалните противници до момента нямат пълни и точни представи какви са възможностите им.

Известно е, че руските прехващачи могат да се издигат по-високо от всички други машини, които се отнасят до това поколение, като са способни още да летят дълго време при свръхзвукова скорост. При това машините имат РЛС с фазирана антенна решетка „Заслон“ и „Заслон-М“, както и голямо разнообразие от ефективни датчици, пише „Российская газета“.

Руските прехващачи са адаптирани и за борба с нисколетящи спътници и се използват като платформи за пускове на хиперзвукови ракети. На въоръжение се намират ракети от клас „въздух-въздух“ Р-37 с активно радиолокационно насочване, масивни бойни глави с маса от около 60 кг и обсег на действие до 400 км. Това позволява успешно да се противопоставят на голям брой заплахи.

Сред притежателите на най-опасни прехващачи са Казахстан, наследил от СССР самолети, които са модернизирани до стандарт МиГ-31БМ; Иран, който разполага с F-14 Tomcat, който впрочем отстъпва по много характеристики на съветските машини; Алжир с модернизирани МиГ-25 и Китай с J-8II, който е особено дълбока модернизация на изтребителя-прехващач J-8, пише „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest