Русия обяви новите условия за използване на ядрено оръжие

Ядрената политика на страната остава „отбранителна“, но Русия предвижда редица нови условия, в които да може да бъде нанесен удар.

В средата на юни 2020 г. руският президент Владимир Путин одобри „Основите на държавната политика в областта на ядреното сдържане“. Документът обозначава всички случаи за използване на атомно оръжие от Москва в условията на международно напрежение. Прави впечатление, че текстът на руската ядрена доктрина (както се нарича този документ) за първи път е обявен публично.

При какви условия Русия ще използва ядрено оръжие?

Москва подчертава, че ядрената ѝ политика остава отбранителна.

„Русия разглежда ядрените оръжия единствено като средства за сдържане, използването им е крайна мярка. Русия полага всички необходими усилия за намаляване на ядрената заплаха и предотвратяване на изострянето на междудържавните отношения, които биха могли да провокират военни конфликти, включително ядрени“, се казва в ядрената доктрина.

В същото време там са посочени редица ситуации в условията на международно напрежение и пряка конфронтация, в които страната би използвала ядрено оръжие.Global Look Press

Първо, това е „нарастването в съседни територии и територии на съюзници на Руската федерация, както и в прилежащите им морски райони, на групировки с общо силово предназначение, които включват средства за доставки на ядрено оръжие“.  

На второ място, „разполагането на системи и средства за противоракетна отбрана, крилати и балистични ракети със среден и малък обсег, високоточни неядрени и хиперзвукови оръжия, безпилотни летателни апарати и насочени енергийни оръжия от държави, които приемат Руската федерация като потенциален противник“.

Трето, „създаването и разполагането в Космоса на системи за противоракетна отбрана и ударни системи“.

Четвърто, „наличие сред държавите на ядрени оръжия и (или) други видове оръжия за масово унищожение, които могат да бъдат използвани срещу Руската федерация и (или) нейните съюзници, както и средствата-носители на тези оръжия“.

Пето, „неконтролирано разпространение на ядрено оръжие, средства за доставянето му, технологии и оборудване за тяхното производство“.

Шесто, „разполагането на ядрени оръжия и средства за доставката им на териториите на неядрени държави“.

Москва също така посочва допълнителни ситуации, в които е готова да премине „към крайни мерки“.

Сред тях са: „получаването на достоверна информация за изстрелването на балистични ракети, атакуващи територията на Русия и (или) нейните съюзници“, както и при условията на „използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение от противника на територията на страната и на тази на нейните съюзници“.  

В допълнение, команда за използване на ядрено оръжие ще бъде дадена при „въздействие на противника върху критично важни държавни и военни съоръжения на Руската федерация, чието изваждане от строя ще доведе до прекъсване на ответна реакция на ядрените сили“, както и в случай на „агресия с използване на конвенционални оръжия, която заплашва съществуването на руската държава“.

Оценка на военни експерти

Видеоматериал на руското министерство на отбраната, представящ нова ракета за противоракетна отбрана по време на изпитателното й изстрелване в Казахстан, 2019 г.

Видеоматериал на руското министерство на отбраната, представящ нова ракета за противоракетна отбрана по време на изпитателното й изстрелване в Казахстан, 2019 г.Sputnik

Новият документ се основава на това, за което руският президент Владимир Путин и военното ръководство на страната говорят през последните години.

„Всичко, което преди беше казано в отделни речи, сега е отразено в стратегията за национална сигурност. Ние открито говорим за нашите намерения, така че пред Запада да не останат никакви неясноти и заявления по повод това, че Русия се занимава с „ескалация [на международния конфликт] в името на деескалация“, казва пред Russia Beyond Виктор Мураховски, главен редактор на списание „Арсенал Отечества“. 

Според него публикуването през 2020 г. на основите на ядрената политика на Русия приканва партньорите ѝ да продължат споразумението за намаляване на настъпателното въоръжение (СНВ-3), тъй като валидността му изтича след година, което значи, че и Русия, и САЩ ще могат да разширяват ядрените си арсенали без ограничения.

Понастоящем Русия и Съединените щати ограничават ядрените си арсенали и броя на атомните боезаряди до 1550 единици, а броят на техните носители (междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и тежки бомбардировачи) до 700 единици. 

Какви ядрени ракети има Русия?

Според уебсайта „Стратегически ядрени оръжия на Русия“, понастоящем за въоръжение на Русия се намират следните ракети:

46 тежки ракети Р-36М2 (SS-18);

2 комплекса Авангард (ракета УР-100НУТТХ, SS-19 Mod 4); 

45 мобилни МКБР Топол (SS-25);

60 комплекса Топол-М на минно базиране (SS-27);

18 мобилни комплекса Топол-М (SS-27); 

135 мобилни и 14 минни комплекса с ракета РС-24 Ярс.

От тези ракети Р-36М2 и „Топол“ попадат в списъка за „извеждане от експлоатация“ с по-нататъшна подмяна. Те ще бъдат заменени от най-новите „Ярс“, които ще бъдат разположени както в шахтите на „миналите собственици“, така и на мобилни платформи, и на „тежките“ „Сармати“.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest