Русия обяви най-вероятното официално название на новия изтребител Checkmate

Създаденият от държавната корпорация „Ростех“ нов руски еднодвигателен изтребител Checkmate съвсем скоро ще получи названието Су-75, съобщи министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

„Това е работното му название. Ние, разбира се, ще стигнем до традиционната номенклатура, с която сме свикнали. Най-вероятно това ще е Су-75. Тоест, ако базата е взета от Су-57, тогава версията е Су-75“, каза Мантуров в интервю за РБК-ТВ, цитиран от ТАСС.

Министърът отбеляза, че названието Checkmate, под което изтребителят бе представен за първи път на авиосалона МАКС 2021, е измислено от инженерите. Той изрази увереност, че самолетът ще бъде доста търсен на пазара. „Що се отнася до Checkmate – това е самолет, който ще бъде търсен на пазара. Имайки предвид, че е по-евтин, съществено по-евтин. Той е и мобилен“, каза министърът и добави, че самолетът не отстъпва на чуждестранните си аналози по авиационни средства за поразяване и други тактико-технически характеристики, като дори е по-добър от тях, пише „Взгляд“.

Самолетът е изпълнен по стелт технологии, оборудван е с вътрефюзелажни отсеци за авиационни средства за поразяване клас „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“. Масата на полезния товар е над 7 тона. Изтребителят може едновременно да поразява до 6 цели.

Скоростта на еднодвигателния самолет е 1,8 Маха, а бойният радиус – 3000 км. Машината ще бъде оборудвана с високоефективна силова установка. Предполага се, че Checkmate ще се издигне в небето през 2023 г., а до 2026 г. „Ростех“ планира да започне серийното му производство.

По-рано генералният директор на Обединената авиостроителна корпорация Юрий Слюсар съобщи, че новият еднодвигателен изтребител от пето поколение Checkmate ще бъде сглобен в авиозавода „Ю. А. Гагарин“ в Комсомолск на Амур, който е филиал на компания „Сухой“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest