Общество

Русия никога не е заплашвала нито една страна от НАТО

Искам да подчертая, че Русия никога не е заплашвала нито една страна от НАТО.

Напротив, Северноатлантическият блок е този, който насочва своя боен потенциал към страната ни и създава директни заплахи за нашата сигурност.

🇺🇸 За нас е абсолютно ясно кой всъщност е отговорен за влошаването на европейската сигурност и изострянето на конфликтите по света, както и кой възпрепятства съгласуването на нови инструменти в областта на контрола на въоръженията, разоръжаване и неразпространение. Сегашното състояние на нещата в областта на регионалната и глобалната сигурност не е нищо повече от продукт на добре планиран, обмислен, безкомпромисно реализиран външнополитически курс на „колективния Запад“, който се противопостави на останалия свят.

❌ Очевидно е, че западните делегации могат да повтарят колкото си искат неоснователните обвинения срещу Русия и други „нежелани“ държави, но не са в състояние да пренапишат историята и да затворят очите на световната общност за собствените действия, вредни за международната сигурност.

🕊 Убедени сме, че въпреки настоящата международна турбуленция, западните държави рано или късно – бих искал да е по-скоро – ще спрат необузданата си антируска кампания и ще осъзнаят, че няма алтернатива на установяването на равнопоставен и взаимно уважителен диалог. Трябва да започнат с намаляване на напрежението и възстановяване на поне минимално ниво на доверие между постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

🇷🇺 Русия от своя страна е отворена за конструктивни дипломатически усилия, но само ако и когато страните от „колективния Запад“ и НАТО покажат готовност за това, които на първо място трябва да демонстрират способността си да преговарят не на думи, а на дело и да спрат яростната атака срещу суверенитета и икономическата жизнеспособност на държавата ни.

©️ От речта на Постоянния представител на Русия в Женева Г.М.Гатилов на Конференцията по разоръжаване

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest