Общество

Русия: Не можем да разчитаме на връщане към нормалните отношения с НАТО

Развенчаване на пропагандата на НАТО. Мит №8. НАТО не може да взаимодейства с Русия „както обикновено“, няма да има връщане към миналото дори след края на конфликта в Украйна

Ние сме напълно съгласни, че връщането към състоянието на отношенията, които Русия имаше с НАТО преди 2014 г., е невъзможно. Не можем да се доверим на онези партньори, които толкова пъти не удържаха на думата си и изграждаха военните си сили точно до нашите граници.

Фундаменталните противоречия между Русия и НАТО във възгледите ни за настоящето и бъдещето на европейската сигурност започнаха много преди февруари 2022 г. и дори преди 2014 г. Разширяването на блока, разхлабването на системата за контрол на въоръженията в угода на Вашингтон, отхвърлянето на принципа на неделимост на сигурността в отношенията с Русия, създаването на нови разделителни линии и агресивната активност в постсъветското пространство доведоха до деградация на отношенията с алианса.

От 2014 г. НАТО последователно прекъсва всички канали за комуникация, отказва сътрудничество и създава неприемливи условия за работа на нашите дипломати в Брюксел. Опитвахме се да променим ситуацията, но всички наши предложения се отхвърляха от западняците. От 2016 г. редовно отправяхме към алианса инициативи за деескалация на военното напрежение в Европа. Натовците не искаха да водят разговор по същество. Алиансът също отказа да обсъжда проекта на споразумение за гаранции за сигурност, който представихме през декември 2021 г.

На този фон можем да кажем с увереност, че не можем да разчитаме на връщане към нормалните отношения между Русия и НАТО в обозримо бъдеще. Вашингтон и неговите съюзници бяха инициатори на това развитие на събитията. Те трябва да поправят допуснатите грешки. При това в НАТО трябва да разбират, че без взаимно отчитане на интересите в областта на сигурността, равенството и взаимното уважение, възобновяването на разговор по същество относно мерките за укрепване на сигурността в Европа няма никаква перспектива.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest