Русия намери заместител на петрола

Русия е намерила заместител на петрола – той може да бъде водород.

Министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия сега води преговори с Германия за съвместни изследвания на производството на енергия, базирани на така наречените „зелени технологии“, съобщава РИА „Новости“, цитирана от „Лента“.

„Водородът има голям потенциал в енергийния сектор, Русия му обръща специално внимание, активно провежда научни изследвания“, коментира той. В същото време министърът подчерта, че въглеводородите няма да отидат никъде и ще запазят лъвския дял в глобалния енергиен баланс, въпреки нарастващото търсене на възобновяеми източници.

„Дори до 2050 г. ще има лъвски дял от енергийния баланс в света. Да, може да има различен енергиен баланс в Европа. Затова е важно днес да разберем какви ще бъдат условията, за да осигурим на целия свят енергия“, обясни Новак.

Това не е първият път, в който руските власти говорят за освобождаването на страната от петролната зависимост. Например в края на септември говорителят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко говори за това. Според нея до 2023 г. приходите от нефт и газ значително ще намалеят, което „говори за по-динамично развитие и диверсификация на икономиката“.

По-рано президентът Владимир Путин заяви, че Русия е успяла да слезе от петролната игла. Той отбеляза, че въглеводородите все още са основният източник на бюджетни приходи. През 2021 г. обаче делът на бюджетните приходи за първи път в съвременната история на Русия ще падне до една трета, а делът на ненефтените и газовите бюджетни приходи ще се увеличи до 70 процента.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest