Общество

Русия: Намалява подкрепата за Украйна в ООН

Във връзка с появилите се в редица медии недостоверни публикации, че съюзниците на Русия уж са подкрепили „антируската“ резолюция на Общото събрание на ООН, бихме искали да обърнем внимание на обясненията на постоянното представителство на Русия в ООН.

Цитираме:

Не става въпрос за поредната „тематична” резолюция в рамките на извънредната сесия, започнала във връзка със старта на нашата специална операция, а за планираната и рутинна резолюция за сътрудничество на ООН със Съвета на Европа (СЕ), гласувана в Общото събрание на 26 април. За по-добро разбиране на контекста трябва да се изясни, че резолюциите относно сътрудничеството на ООН с регионалните организации, приемани с различна периодичност, винаги са били консенсусни и поради това са били от много общ характер и никога не са били политизирани. Има много такива организации, и различни страни по света са заинтересовани да подкрепят „своите“ регионални организации. Подобен ред съществуваше доскоро и беше нарушен – познайте от кого? Точно така, от Украйна!

В преамбюла на поредната резолюция на СЕ на ООН украинците и западняците въведоха изключително политизиран параграф (PP9), който не е свързан с темата на резолюцията. Този ход постави много държави в неудобно положение. В крайна сметка, ако не подкрепят тази резолюция, западняците могат да се отплатят в натура, когато гласуват нужните им резолюции. Много от нашите партньори – в ОНД, БРИКС и така нататък – се оказаха в тази ситуация. Затова те направиха следното: не подкрепиха този параграф на отделно гласуване, а гласуваха за целия текст, като направиха интерпретиращи изявления, че не подкрепят политизирането на резолюцията за сътрудничество на ООН с хуманитарни организации.

Украинците и западняците, разбира се, се опитват да не акцентират върху тези нюанси, но за тези, които работят в ООН, всичко е много ясно. Украйна „постигна“ следното:
а) консенсусната резолюция остана без консенсус (71 страни не я подкрепиха, макар че би могли);
б) антируският параграф в хода на отделно гласуване беше подкрепен от 81 държави и не подкрепен от 102, което още веднъж показва намаляване на подкрепата за Украйна в ООН;
в) в микрофона много членове на ООН осъдиха украинските методи за политизиране на всичко и всички.

Бихме предложили на всички, които работят в информационната сфера, внимателно да проверяват публикуваните материали и да не подвеждат читателите с откровени спекулации.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest