Русия модифицира хеликоптерите си след военните операции в Сирия и Афганистан

Най-масово произвежданият хеликоптер в света ще бъде осъвременен за военни операции в най-високите планински райони по света.

И дори американците са си го купили.

Русия планира да „научи“ своите серийни хеликоптери Ми-171А2 да работят и да изпълняват операции на надморска височина до 5000 м в планински райони, съобщиха руски медии. Изпитанията ще се проведат през 2022 г., а след тях осъвремененият хеликоптер ще влезе в масово производство.

Ми-171 е последната модификация на най-масово произвеждания хеликоптер в света – Ми-8. Той се използва масово в Латинска Америка, Близкия изток, Индия, Пакистан и дори участва в американската операция в Афганистан.

„Американската армия закупи [няколко] от тези машини през 2011 г. за войната в Афганистан, за да го използва в планински терени, тъй като техните Chinook не бяха подходящи за подобни цели. Нашата машина беше по-евтина и по-издръжлива при мисии в пустинни райони, както и във влажни и горещи райони“, споделя Виктор Мураховски, главен редактор на списанието „Арсенал Отечества“.

По думите му хеликоптерът е използван масово в различни конфликти през последните десетилетия и е време той да премине серия модификации на базата да събраните данни, за да отговори на критериите на войните на бъдещето.

Една от модификациите е свързана с двигателя. Той ще трябва да позволява на хеликоптера да излита и да се приземява на надморска височина от 5000 м, за да евакуира ранени войници от бойното поле.

„През 2013 г. осъвремененият Ми-8 прелетя над Андите в Перу, като достигна надморска височина от над 6300 м. По онова време той беше като автомобил от Формула 1 – уникална машина, в която бяха инвестирани милиони долари. Днес има възможности и технологии тези хеликоптери да бъдат произвеждани масово“, твърди главният редактор.

Според него това масово производство ще отговаря на специфичните желания на клиента, а осъвремененият Ми-171 има шанс да влезе в текущата програма за държавни поръчки във въоръжаването.

„През това лято [2021], по време на изложението „Армия 2021″ край Москва имаше демонстрация как ще изглежда хеликоптерът след модернизацията. Таблото на новия Ми-171 ще бъде превърнато в гигантски iPad – огромен панел с изцяло дигитални инструменти за контрол и най-новата навигационна система. Изглежда, меко казано, впечатляващо“, отбелязва той.

Компанията-производител планира да добави и индивидуално кислородно оборудване и да модифицира хеликоптера специално за индийския пазар, заяви първият главен изпълнителен директор на „Ростех“ Владимир Артяков.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest