Общество

Русия: Международното спортно сътрудничество е в дълбока криза

Спортът е уникален инструмент за развитие и укрепване на социални връзки и взаимно уважително общуване.

Той е предназначен да събира и обединява народите.

❗️ За съжаление днес международното спортно сътрудничество е в дълбока криза. В стремежа си да „отменят“ руския и беларуския спорт, ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК) и западните страни не избягват най-долните методи: подкупи, заплахи и изнудване срещу национални спортни организации до откровена дискриминация срещу спортисти.

⁉️ Наскоро Президентът на МОК Т.Бах призна, че представители на Комитета са помолили украинците да следят изявленията на руските спортисти в интернет и медиите. Възниква резонен въпрос: как тези действия са свързани с изискването за спазване на политически неутралитет, заложено в Олимпийската харта?

❌ Съвършено очевидно е, че действията на ръководството на МОК нарушават правата на руските и беларуските спортисти. Това противоречи на фундаментален принцип 4 от Олимпийската харта, който гласи, че „всеки трябва да има достъп до спорт, без да бъде подложен на каквато и да е дискриминация във връзка с международно признатите права на човека и компетентността на олимпийското движение“.

🇷🇺 Руската Федерация винаги се противопоставя на политизирането на спорта и използването му като инструмент за дискриминация на спортистите. Призоваваме всички страни за равноправно спортно взаимодействие, което отговаря на духа и принципите на олимпизма.

©️От речта на представителя на Руската Федерация по време на тематична дискусия по въпроса за насърчаването на правата на човека чрез спорта и олимпийските идеали, 56-та сесия на Съвета на ООН по правата на човека

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest