Русия ли е световният лидер по брой танкове?

Американско издание състави класация на водещите танкови държави, ето кои са първите пет сред тях.

В публикация на 19FortyFive се цитира мнението на британския военен консултант Николас Дръмонд, според когото вече над век има танкове на бойното поле, а днес на въоръжение в различните страни по света има 73 000 танка.

„Повечето източници са съгласни, че Русия е танковата кралица в света, като има около 13 000 танка“, пише изданието. Отбелязва се още, че има и много Т-80 и Т-72 в резерв. Но при необходимост могат да разгърнат „огромни танкови сили“.

Второто място по общ брой танкове заема Северна Корея. Тя има на въоръжение 6145 от бронираните машини. Според автора обаче те разчитат на твърде остаряла техника, включително Т-54/55 и Т-34, макар Пхенян да твърди, че има в арсенала си и нови машини.

Съединените щати разполагат с около 6100 танка, с което заемат третата позиция в класацията. Изданието пише, че основата на американските бронетанкови сили е съставена от M1 Abrams от трето поколение, които преминават модернизация. Тези машини са смятани за танкова класика.

Индия е на четвъртото място със своите 4730 танка, включително много Т-72 и Т-90. В случай на война обаче може да използва за поддръжка на танковете и 8700 единици друга бронирана техника и 235 САУ.

Удивителен, според изданието, е фактът, че петата страна в света по брой танкове е Сирия. Тя има на въоръжение 3740 танка. Но в момента не е ясно колко от тях са готови за бой след дългогодишната война. Освен това много от тези машини са остарели, пише авторът, цитиран от „Российская газета“.

източник:

Pin It on Pinterest