Общество

Русия: Кризата в Украйна и антируските „ужаси“ се използват за милитаризация на Европа

Развенчаване на пропагандата на НАТО. Мит №5. Военните мерки, предприети от страните от НАТО на „източния фланг“, са предизвикани от събитията в Украйна и Крим през 2014 г.

Линията на Запада за разрушаване на международния правов ред и демонтиране на системата за проверки и баланс в областта на глобалната и регионалната сигурност беше предприета много преди дори да възникнат предпоставките за вътрешна украинска криза. Става дума за множество нарушения на международното право, придвижването на НАТО близо до границите на Русия, развитието на военната инфраструктура на територията на новите членове, развитието на нови форми на военна дейност, създаването на европейския сегмент на глобалната система за противоракетна отбрана на САЩ и участието на неядрени държави в учения във формата на „съвместни ядрени мисии“ на НАТО.

Северноатлантическият блок започна да се връща към използването на въображаемата заплаха от Русия като консолидиращ фактор на алианса още преди събитията от 2014 г. в Украйна. По искане на източноевропейските членки на блока от 2013 г. сценариите за военно обучение започнаха да включват елементи на колективна защита срещу „нападение от Изток“. Страната ни с ускорени темпове са превърнали във врага. НАТО разположи военни потенциали и инфраструктура по периметъра на нашите граници. Провеждаше военни учения, включително сценарии от настъпателен характер.

Страните от алианса не подкрепиха нито една от инициативите на Русия, насочени към формиране на единно и неделимо пространство за сигурност в Европа и намаляване на ролята на силовия фактор. Освен това ударът върху стратегическата стабилност беше нанесен много преди събитията както в Украйна, така и в Грузия – САЩ денонсираха Договора за ПРО още през 2002 г.

Кризата в Украйна и антируските „ужаси“ се използват само като оправдание за деструктивен курс към милитаризация на Европа за сметка на европейските данъкоплатци.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest