Общество

Русия: Киевският режим извърши поредно нарушение на правата на духовенството

Киевският режим извърши поредно нарушение на правата на духовенството на Украинската православна църква (УПЦ), като блокира достъпа до манастира на предстоятеля на УПЦ митрополит Онуфрий и други послушници на манастира.

☦️ Както се отбелязва в Доклада на МВнР на Русия «За противоправните действия на киевския режим срещу Украинската православна църква, нейното духовенство и енориаши» за премахване на УПЦ от киевския режим е създадена и се изгражда подходяща законодателна рамка.

📄 Така, на 1 декември 2022 година Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна прие решение, чиято действителна цел е пълното ограничаване на правата на общностите на УПЦ. Сред утвърдените мерки са: разработването на законопроект за забрана на УПЦ; засилен натиск върху УПЦ от украинските специални служби; лишаване на УПЦ от правото да използва храмовете на най-древния и най-големия манастир – Киево-Печерската лавра; въвеждането на така наречените «санкции» срещу нейните епископи.

🚫 С указите на президента В.Зеленски през декември 2022 година е утвърден списък от «санкции» срещу 14 епископи на УПЦ. «Санкциите» означават забрана за всякаква стопанска дейност на физическо лице и фактическото му лишаване от имущество на територията на Украйна.

❗️ Също така, с пряк указ на Зеленски, дванадесет архиереи на УПЦ са лишени от украинско гражданство и се предлага да бъдат принудително експулсирани от страната – в противоречие с Конституцията на Украйна, която забранява лишаването от гражданство или изгонването на граждани извън границите на Украйна (чл. 25).

🔻 Усилията на киевския режим включват разработването на дискриминационни закони, насилственото превземане на църкви и манастири, незаконната пререгистрация на общности, култивирането на риторика на омраза към духовенството и вярващите на УПЦ.

Въпреки това проблемът с каноничното православие в Украйна, за съжаление, все още не е сред приоритетите на ООН и други специализирани организации.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest