Общество

Русия изразява изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници от общата ни история

Коментар на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова относно оскверняването на паметника на Съветската армия в София

На 31 март т.г вандали отново оскверниха паметника на Съветската армия в центъра на българската столица. Този паметник вече беше сериозно повреден през февруари т.г. Очевидно е, че тази атака е свързана с кощунствената инициатива за демонтирането на монумента, издигната наскоро от група прозападни партии в градския законодателен орган.

Посолството на Русия в София изпрати нота до МВнР на България, в която се изразява изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници на общата история на Русия и България. В същата нота се подчертава необходимостта българските власти да проведат задълбочено разследване на всички подобни инциденти, да изправят извършителите пред правосъдието и да предотвратят подобни престъпни действия в бъдеще.

Изискваме от българската страна изпълнение на разпоредбите относно опазването на военните мемориали и паметниците на културата, които са закрепени в Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. и Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г.

Това са международни правни задължения на България, които трябва да се спазват, да не говорим за очевидната морална страна на въпроса. Всъщност те са откровено и съзнателно игнорирани в рамките на агресивната русофобска идеология, възприета от страните от НАТО и ЕС.

В същото време виждаме реакцията на подобни инциденти от онази част от българското общество, която грижливо пази историческата памет и собствените си традиции и почита подвига на освободителите. Обикновени граждани, политически и неправителствени структури застават в защита на паметниците, защото разбират, че с това днес пазят и себе си. Те за своя сметка осигуряват ремонта им, връщат им достоен вид. Надяваме се, че ще успеят да отстоят своите убеждения и нашите общи светини.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest