Русия изпита нова система за предупреждение за ракетно нападение

Радиолокационната система „Воронеж-М“ работи в метровия диапазон на вълните, като обхватът ѝ на откриване на цели е до 6000 км

„Към момента този проблем е решен: с новите технологии с високопроизводителни изчислителни средства се обезпечава обработката на информацията и нейното предаване до командните пунктове на военнополитическото ръководство на страната“, заяви в интервю за ТВ „Звезда“ генералният конструктор на СПРН и ръководител на държавната корпорация „Вимпел“ Сергей Боев.

По негови думи изпитанията на системите са приключили през декември 2020 г., тествани са СПРН и командният пункт. Важна роля в контрола над всички потенциално опасни направления имат и модулните радиолокационни системи (РЛС) от типа „Воронеж“, пише „Российская газета“.

Задачата на системите за предупреждение за ракетно нападение е колкото се може по-рано да известят ръководството на страните за пуск на вражеска балистична ракета. СПРН се състоят от наземен (радар за далечни разстояния) и космически (спътников) ешелон.

В режим на готовност системата извършва разузнаване на параметрите на междуконтиненталната балистична ракета (МБР) на противника при изпълнение на изпитателни и учебни пускове. При преход към боен режим СПРН фиксира пускове на ракети, известява за тях командните пунктове от най-високо ниво, изчислява траекториите на МБР и предава данните на средствата за противоракетна отбрана (ПВО).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest