Русия иска да създаде газов двигател за самолети

В Русия могат да създадат хибриден самолетен двигател, който да използва в качеството на гориво други материали, а не керосин.

За това разказва Михаил Гордин – генерален директор на Централния институт за авиационно моторостроене (ЦИАМ) „П.И. Баранов“.

„Ние обсъждаме с ФПИ (Фонд за перспективни изследвания) създаване на базата на двигателя ВК-2500 напълно свръхпроводяща хибридна силова установка с мощност 1500 киловатчаса, като в качеството на гориво и охладител ще се използва течен водород или втечнен природен газ“, каза Гордин.

С резултатите от летателните експерименти и проекта, базиран на ВК-2500, ще бъде възможно да се говори за началото на опитно-конструкторски работи по създаване на хибридна силова установка за самолет на местните авиолинии , обясни генералният директор на ЦИАМ.

Междувременно двигателят ВК-2500 ще стане базов за още един проект – универсален авиодвигател от ново поколение ПДВ-4000 (перспективен двигател за хеликоптери). За това разказва заместник генералният директор – генералният конструктор на Обединена двигателостроителна корпорация (част от „Ростех“) Юрий Шмотин.

„Ние позиционираме тази силова установка като двигател от ново поколение в клас с мощност от 4000 до 5000 конски сили. Въпросите със сроковете все още не са съгласувани с „Вертолеты России“. За себе си ние ясно сме конфигурирали, че това е двигател, който може да бъде инсталиран както на хеликоптери, така и на самолети“, каза генералният конструктор на UEC.  

Той отбеляза, че ПДВ-4000 трябва да бъде поне с 10% по-добър от предшественика си в този клас. За неговото създаване ще бъдат използвани нови материали, добавъчни технологии и 3D принтиране. Планира се демонстрационният двигател да бъде произведен през 2021 г., а приключването на работите по създаването на двигателя се очаква през 2025 година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest