Русия и Турция на прага на нов договор за системите С-400 „Триумф“

Турция води преговори за закупуването на втора партида зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“. Разглежда се и въпросът за техническо сътрудничество.

„Преговорният процес продължава. И почти стигнахме до финалната фаза. Не мисля, че турската страна ще се откаже от намерението си да придобие втората партида от нашите оръжия С-400“, каза за RT шефът на „Ростех“ Сергей Чемезов.

Освен това, както отбеляза ръководителят на държавната корпорация, в договора е предвидена опция за определена локализация на производството на компоненти на С-400, пише „Российская газета“.

„Не провеждаме 100% локализация. Дори и да искахме, то едва ли Турция би могла изцяло да организира в страната производството на такава супервисокотехнологична продукция. За това трябва да се създаде подходящата школа“, подчерта Чемезов.

Отбелязваме, че системата за ПВО със среден и голям обсег С-400 може да прехваща почти всички въздушни цели (с изключение на бойни блокове на МБР) в радиус от 400 км. Комплексът е интегриран в армейските и войскови системи за ПВО, а с допълнителни модули радиусът на действие се увеличава до 600 километра.

Pin It on Pinterest