Общество

Русия и Китай се отказват от долара. Защо?

Руските власти последователно изпълняват нова стратегия — отказ от щатския долар като разплащателно средство в търговията.

Да се опитаме да изясним защо Русия се стреми да се откаже от долара и възможно ли е това.

Кога Русия започва да се отказва от долара?

Ирина Баранова

Делът на търговските руско-китайски операции, при които се използват долари, през първото тримесечие на 2020 г. е намалял до 46%, макар че само преди пет години е бил 90%. Руското правителство започва процеса на дедоларизация на икономиката от 2014 година, когато срещу страната са въведени санкции в отговор на присъединяването на Крим.

САЩ нееднократно определят като една от санкционните мерки в политиката си забраната за използването на щатската валута при разплащанията. Като се има предвид, че доларът има челна позиция в световната търговия като разплащателно средство и че дори разплащанията в национални валути често се конвертират по курса на долара, това би означавало блокиране на цялата руска търговия. Затова и други страни, които водят самостоятелна външна политика, сред които са Китай, Турция, Иран, Индия, Бразилия и други, са започнали процес на дедоларизация.

„При все това доминирането на щатския долар при повечето търговски разплащанията по света между страните е очевидно и поради това процесът на дедоларизация ще отнеме продължително време“, посочва Екатерина Новикова, доцент в катедрата по икономическа теория на Рурския икономически университет „Г.В. Плеханов“.

Отказът от долара има ли икономически причини?

Русия има ограничена търговия със САЩ и продава своите стоки основно в Евросъюза и на Китай.Getty Images

„В определена степен дедоларизацията на руската икономика е неизбежен процес като се има предвид относително умерения стокообмен между Русия и САЩ в сравнение с Европа и Китай, а също и сегашните геополитически рискове“, коментира Александър Абрамов, завеждащ  Лабораторията по анализ на институтите и финансовите пазари към Института за приложни икономически изследвания (ИПИИ) към РАНХиГС.

Само че нестабилността на курса на рублата означава, че тя е слаба в сравнение с еврото и юана, а това пък води до нисък дял на разчетите в рубли във взаимоотношенията на Русия с нейните ключови икономически партньори. Един пример – делът на рублата в разплащанията с Китай вече няколко години е само около 7%.

Може ли за руския петрол да се плаща с рубли?

Разплащанията изцяло в рубли към момента са невъзможни, тъй като нестабилността на рублата е твърде голяма,  а използването на производни инструменти изисква допълнителни законодателни промени. Затова не е възможно да се сключи дългосрочен договор в рубли. Например договорът за доставка на руския газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир“ е сключен за 30 години.Сергей Мамонтов/Sputnik

В рамките на международното разделение на труда всички разплащания така или иначе трябва да бъдат обвързани към някакъв еквивалент. Ако това не е доларът, то възниква въпросът какво може да изпълнява тази роля. На международния пазар най-често този еквивалент е еврото, затова най-голямата петролна компания в Русия държавната „Роснефт“ премина към използването на евро при договорите си.

Доколко реален е отказът от долара?

И макар че едва ли ще бъде възможно в близко време доларът да бъде изместен от пиедестала при международните разплащания, има все повече примери за преминавани от долари към национални валути в международните разплащания.Getty Images

През 2019 г. Русия и Китай сключиха междуправителствено споразумение за разплащания в национални валути. Постепенно делът на долара в стокообмена между двете страни намалява и през първото тримесечие на 2020-а е бил 46% спрямо 90% през 2015 година.

„В структурата на валутните запаси на резервите на централните банки делът на щатския долар е над 60%. Засега доларът продължава да има доминираща позиция в световната търговия“, посочва началникът на аналитичния отдела на ИК „Русс-Инвест“ Дмитрий Беденков. Над 60% от руския износ и една трета от вноса се гарантира с долари. Договорите за петрол и газ се сключват основно в долари. Една пета част от депозитите на населението са номинирани в долари, макар че от началото на годината този дял намалява.

Само че централната банка последователно свива дела на щатския долар в резервите си. През април 2018-а,  след като САЩ обявяват поредни тежки антируски санкции, започва ускорено освобождаване от американски държавни облигации в резервите на Русия. Тогава инвестициите на Русия намаляват двойно – от $96,1 млрд. до $48,7 млрд., а през май – до $14,9 милиарда. За сравнение при максимума си през февруари 2013 година (преди кримските събития) руските капиталовложения в американски ценни книжа са $164,3 милиарда.

Защо Русия предпочита долара, а не еврото дори в търговията с Европа?

Използването на долара в разплащанията със страните от Европа е отглас от епохата, когато еврото просто не е съществувало. Валутите на много страни от сегашния ЕС, с изключение на Германия, не са били силно надеждни и ликвидни. При такива условия използването на долара е било напълно логично.Алексей Витвицки/Sputnik

Сега обаче ситуацията се е променила. Правителството на Русия още през октомври 2018 г. заяви, че обмисля да намали зависимостта на руската икономика от долара, включително като се стимулират разплащанията в национални валути. Русия и Евросъюзът възнамеряват да се откажат от разплащания в долари заради търговските си разногласия със САЩ, заявиха от Министерството на финансите. За преминаване към национални валути при разплащанията в най-близко време ще бъде сформирана работна група.

Нещо повече, обсъждането напоследък на американски санкции срещу строителството на газопровода „Северен поток-2“ от Русия до Германия само допринася за такива инициативи. За първи път в най-новата история могат да бъдат наложени санкции на западноевропейска страна и по-точно на Германия.

Как можем да се защитим от постоянната промяна в курса на рублата?

Преходът към свободен курс през 2014 г. до голяма степен допринесе за стабилността и прогнозируемостта на рублата. Непосредствено след прехода руската валута се девалвира на практика два пъти, но след това започна да се търгува свободно без намесата на централната банка.Getty Images

Само че рисковете от внезапна девалвация на рублата могат да се ограничат единствено със структурни промени в руската икономика. Големи перспективи имат разплащанията в рубли с Китай и страните от Евразийския икономически съюз.

В отношенията с Европа тези възможности са по-малко, защото ценообразуването на много стоки, експортирани в ЕС от Русия, засега продължава да са е обвързано с долара.

Най-много през последната година – над два пъти – е нараснал делът на разплащанията в рубли в търговията с Индия – до 77,8%, а само преди година той е бил едва 35,8%.

Руското правителство твърди, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) могат да намалят зависимостта от политиката на САЩ именно за сметка на увеличение на обема на взаимните разплащания в национални валути. Индия е само първият пример.

автор: АЛЕКСЕЙ ЛОСАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest