Русия гони нови рекорди в производството на злато

Обемът на производство на злато в Русия през 2019 г. е рекорден – над 360 тона. А в края на тази година се очаква нов рекорд.

Това заяви в интервю за РИА „Новости“ ръководителят на управлението на операциите на глобалните стокови пазари във „ВТБ Капитал“ Атанас Джумалиев.

„Русия през 2019 г. надмина Австралия по обеми производство на злато, то вече превишава 360 т. и по наши очаквания през 2020 г. ще бъде още по-голямо“, заяви Джумалиев.

Добивът на злато в Русия, по оценка на Съюза на златопреработвачите, през миналата година е увеличен с 12% спрямо предходната година – до 368 тона. А износът на „жълтия метал“ в кюлчета, според данните на Руската държавна служба за контрол на скъпоценните метали и камъни, за миналата година се е увеличил осем пъти – до над 116 т срещу 13,9 т през 2018 година.

„ВТБ Капитал“, който е най-големият играч на руския пазар на злато, държи около 30% от операциите и планира да съхрани позициите си.

„Продължаваме да сме лидер на руския пазар. През последните години във връзка с ръста на обемите на производство той съществено се увеличи. И ние, като банка, участвахме и в това чрез кредитиране на нови проекти на ключовите производители на злато в Русия“, заяви Джумалиев.

„Очакваме обеми (на покупки на злато – бел. ред.), съпоставими с миналите години и запазващи общия дял от пазара на около 30%“, добави той. Банката планира да продължава с покупките на метала както в страната, така и зад граница.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest