Русия е първата в света, която регистрира ваксина срещу коронавирус

Русия стана първата държава в света, която регистрира ваксина срещу коронавирус. Лекарството, разработено от центъра „Н. Гамалей“, ще бъде регистрирано на 12 август. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването на Русия Олег Гриднев.

„Регистрацията на ваксината, разработена в центъра „Гамалей“, ще бъде на 12 август. Сега е последният етап, третият. Нейното тестване е изключително важно. Трябва да разберем, че ваксината ще бъде безопасна“, каза той пред журналисти при откриването на онкологичния център в Уфа, цитиран от „Известия“.

Гриднев каза още, че ефективността на лекарството може да се оцени от резултатите от формирането на имунитета на населението.

Третата (последна) фаза на изпитанията на ваксината срещу коронавирус при възрастни ще отнеме около пет месеца, а в нея ще участват около 2000 пациенти.

Разпространението на коронавирус SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, започна в края на декември миналата година. Китайският град Ухан стана център на заразата. За няколко месеца болестта се разпространи в повече от 210 страни по света. На 11 март СЗО обяви пандемия от коронавирус.

По последни данни в Русия общият брой на откритите случаи на COVID-19 е достигнал 877 135 души, 14 725 пациенти са починали, а 683 592 са се възстановили.

Pin It on Pinterest