Общество

Русия е изнесла рекордно количество зърно за Китай

През 2018 г. Русия е изнесла рекорден обем зърно в Китай – повече от 1,5 млн. тона, заяви ръководителят на „Роселхознадзор“ Сергей Данкверт на заседание на борда на ведомството в Москва.

„През 2018 г. руският износ на зърно за Китай достигна рекордни нива и надхвърли 1,5 млн. тона за първи път в историята на съвременна Русия“, каза той.

Според него е постигнато споразумение за скорошно подписване на протокол за фитосанитарните изисквания за пулпа от захарно цвекло (страничен продукт от производството на захар от захарно цвекло, представляващ резени захарно цвекло), както и рапично, слънчогледово и соево брашно (страничен продукт от добива на масла от семената на тези култури, който, в зависимост от крайната обработка, може да бъде смлян или гранулиран).

Понастоящем са приключили необходимите процедури по одобрение, което ще позволи да се добави и Курганската област към 6-те руски региона, имащи право да изнасят пшеница в Китай. Доставките на соя вече са възможни от цяла Русия, преди това само пет региона имаха това право.

Според Данкверт през 2018 г. са договорени и условията за износ на руска пшеница за Бразилия. Индонезия също разреши доставката на царевица и соя от Русия. Тази година делегации от Саудитска Арабия, Бангладеш, Индия, Алжир, Китай, Ирак, Индонезия посетиха Русия и се запознаха със системата за гарантиране на качеството и безопасността на зърното. Това ще позволи да се увеличи руският износ на зърно, смята ръководителят на „Роселхознадзор“.

В момента руското зърно се доставя до 132 страни по света.

Данкверт каза още, че „Роселхознадзор“ работи с повече от 100 страни по света, включително и за получаване на правото да изнася руски продукти на техни пазари. Основните потенциални вносители на руски продукти са страните от Близкия изток, Африка и Азиатско-тихоокеанския регион. Но географията на потенциалните купувачи на руски селскостопански продукти постоянно се разширява, отбеляза той.

В същото време „Роселхознадзор“ провежда проучвания на руските предприятия за съответствие с изискванията на страните вносителки. „Днес в Русия има почти 4000 такива предприятия и те са готови да доставят продуктите си в 60 страни по света“, каза ръководителят на службата.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest