Общество

Русия е един от двайсетте най-големи доставчици на селскостопански стоки на световния пазар

Председателят на Правителството на Руската Федерация М.В.Мишустин изнесе доклад на пленарната сесия „Продоволствената сигурност на ЕАИС“ на изложението „Белагро“.

🌱 Русия е един от двайсетте най-големи доставчици на селскостопански стоки на световния пазар. По такива позиции като пшеница, слънчогледово масло, минтай, тя е на първо място.

🌐 През 2023 г. руските продукти бяха представени на рафтовете на 160 страни по света, бяха изнесени повече от 100 милиона тона храни и още 40 милиона тона торове.

🚚 През последните 5 години Русия е доставила около 380 хиляди тона храни като хуманитарна помощ на държавите от Африка и Азия.

🌾 През февруари приключи безвъзмездният трансфер на 200 хиляди тона руска пшеница до 6 африкански държави, а над 110 хиляди тона торове бяха изпратени до Малави, Кения, Зимбабве и Нигерия. Поради действията на недоброжелатели в европейските пристанища се задържат още повече торове, въпреки факта, че Русия реши да изпрати тези товари безплатно на нуждаещи се страни.

💬 „Ние винаги сме били и оставаме отговорен международен партньор. Добросъвестно изпълняваме всички търговски и хуманитарни задължения и ще продължим да се придържаме към тези принципи“, – отбеляза ръководителят на Правителството на Русия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest