Общество

Русия: Цялата история на НАТО е история на въоръжени интервенции

Развенчаване на пропагандата на НАТО. Мит #4. НАТО е изключително отбранителен съюз

Това твърдение, често използвано от ръководството на НАТО, се опровергава най-малкото от участието на алианса и отделните му страни-членки в агресията срещу Югославия през 1999 г. и Либия през 2011 г. Всъщност цялата история на НАТО е история на въоръжени интервенции.

Стратегическата концепция на НАТО, приета на срещата на върха в Мадрид през юни 2022 г., определи Русия като „най-значимата и пряка заплаха за сигурността, мира и стабилността на съюзниците в евроатлантическия регион“. Противодействието на страната ни се осъществява настъпателно във всички географски направления и във всички оперативни среди – суша, море, въздух, космос и киберпространство.

Северноатлантическият алианс, със своята конфронтационна реторика, неоправдано натрупване на военни сили и инфраструктура по „източните и северните флангове“ и агресивна милитаризация на Европа, не оставя никакво съмнение, че задачите му са много по-широки от обикновената „колективна отбрана“ на съюзниците. Основната цел на колективния Запад начело със САЩ, е силово запазване на глобалното превъзходство въпреки необратимата и обективна тенденция към развитие на многополярност.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest