Руши се знаковото читалище „Светлина-1861” в Шипка, институциите нехаят

Обещанията на министър Боил Банов отпреди година да възстанови сградата на емблематичната културна институция така и не доведоха до положителни, „видими“ резултати, заявяват от сдружение „Словеса“.

Едно от най-красивите читалища в Южна България –„Светлина-1861“, продължава и днес да тъне в тотална разруха, констатират от сдружение „Словеса“. Читалището е построено през 1930 година, а просторният му салон е като едно истинско умалено копие на голямата зала на Народния театър „Иван Вазов“ в София. През 1993 г. обаче читалищнатасграда с уникалната си архитектура, издигната със средствата и труда народолюбивите шипченци, е изоставена на произвола на съдбата и оттогава тя се рушипоради липса на средства за поддръжка и ремонти.

Точно преди една година – на 19 юни 2018 г., на официалния сайт на Министерство на културата бе качена следната „оптимистична“ информация:

Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще се възстанови и ще се използва само за културна дейност,заяви министърът на културата Боил Банов, който днес посети гр. Шипка, запозна се със състоянието на сградата и разговаря с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова, областния управител на Стара Загора Гергана Микова и главния архитект на община Казанлък арх. Георги Стоев“.

http://mc.government.bg/newsn.php?n=6502&ny=2018&nm=6

За най-голямо съжаление, и до днес обаче няма индикации от Министерство на културата да са изпълнили дори и частично своето обещание, а в резултат на това старата сграда наНародно читалище „Светлина-1861“ –  едно от първите читалища в България, с богата и добре съхранена история, което десетилетия наред бе духовно средище не само за шипченци, продължава да е потънала в пепел и прах и става само за декор на филми на ужасите, изтъкват от сдружение „Словеса“. Най-крещящ символ на разрухата в тази светиня е,че големият черен роял, на който е свирил и известният български композитор Петко Стайнов, е захвърлен като старанепотребна вещ сред потрошените столове на великолепния някога читалищен салон, но на никого от висшите държавни чиновници в Министерство на културата като че ли не му пука, уви, от това, посочват от гражданското сдружение.

Нежеланието на институциите да направят необходимото за възстановяването на емблематичната читалищна сграда в гр. Шипка е озадачаващо, а в случая очевидно не става дума и за липса на финансов ресурс, тъй като съвсем наскоро от Министерство на културата например щедро отпуснаха впечатляващата сума от 500 000 лева за изработването на инсталация от плоскости от фибран и рафтове от плексиглас, с която България се представи на 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция, отбелязват от сдружение „Словеса“. Нищо не пречеше поне половината от тези 500 хиляди лева да бъдат пренасочени тази пролет именно за спасяването на читалищната сграда в гр. Шипка, категорични са в гражданското сдружение и очакват институциите и най-вече – културното министерство, най-сетне да се активизират и да изпълнят поетите си ангажименти към едно от най-старите читалища в България, каквото е Народно читалище „Светлина-1861“ в Шипка.

Pin It on Pinterest