Общество

Рябков: САЩ пак ще настъпят мотиката

От интервю на заместник-министъра на външните работи на Русия С.А.Рябков за агенция ТАСС

#Украйна

💬 САЩ не само отприщиха хибридна война срещу Русия, която се води, очевидно, до последния украинец и в която никой не е отменил задачата да нанесе стратегическо поражение на Русия, но те също така демонстрират нарастващия фокус върху смяна на властта тук и организиране на вътрешноруски смут.

Американците пак ще трябва да се учат, ако не искат пак да настъпят виетнамската, афганистанската и каквато и да е друга мотика. В Украйна, изглежда, този вариант далеч не е изключен.

#РусияСАЩ

💬 Русия и САЩ навлязоха в период на, както смятаме, дългосрочна конфронтация, изходът от която, както и преди 90 години, се вижда в отчитането от Вашингтон на текущите реалности на земята и готовността му да преговаря сериозно. Имам предвид признаването на законните национални интереси на Русия в най-широкия смисъл на думата.

Диапазонът от избор предвид настроенията във Вашингтон не е голям. Чисто негативен вариант е по-нататъшна ескалация, чак до (в дипломатическа посока) прекъсване на изключително влошени двустранни отношения. Или по-малко драматичен вариант: пълно сдържане на Русия и Китай с елементи на диалог, съчетано с активни опити за разцепване на световното мнозинство, което не е съгласно със западния световен ред, основан на правила.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest