Общество

Рябков: Русия се оттегля от ДОВСЕ

Изказване на заместник-министъра на външните работи на Руската Федерация С.А.Рябков на Конференцията на държавите-участнички в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (29 юни 2023 година)

❗️ Русия ще се оттегли от #ДОВСЕ в 00:00 часа на 7 ноември 2023 година.

Руската Федерация смята за необходимо да се оттегли от ДОВСЕ поради изключителни обстоятелства, свързани с Договора, които застрашават нейните висши интереси:

• Присъединяването на нови държави към НАТО без присъединяването им към ДОВСЕ или преминаването от «източната» група на страните-участнички в ДОВСЕ към «западната», както и разполагането на конвенционални оръжия на «старите» членове на НАТО на територии на нейните «нови» членове, в резултат на което многократно се осъществяваше заобикаляне или превишаване на «груповите» ограничения на ДОВСЕ.

• Неизпълнението на страните-участнички в ДОВСЕ, които са членки на НАТО, на приетите в Истанбул на 19 ноември 1999 година политически задължения за ускоряването на ратификацията от Споразумението за адаптиране на ДОВСЕ, както и за понижаването на нивата, предвидени в това Споразумение.

• Други действия на редица държави-участнички в ДОВСЕ, които противоречат на целите на Договора, в частност, действия, касаещи трансфера на конвенционални оръжия.

<…>

През последните години критичната маса от предизвикателства и заплахи, генерирани от дейността на НАТО, излезе извън мащаба. Алиансът продължи да увеличава военното си присъствие в близост до руските граници, рязко увеличи активността на военновъздушните и военноморските сили в непосредствена близост до нашата територия. Повишена е интензивността на въздушното разузнаване в акваторията на Балтийско и Черно море.

<…>

☝️ Сега е нереалистично да се постигнат каквито и да било споразумения в тази област, както като се има предвид общото изключително високо ниво на конфронтация, така и защото способността за преговори на «колективния Запад» е сериозно подкопана от неговите действия.

Говоренето за ново издание на контрола върху конвенционалните въоръжения ще стане възможно едва след края на сегашния бурен период в европейската история и в случай, че Западът се откаже от враждебната си антируска политика.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest