Роспотребнадзор стартира проект за откриване на COVID с помощта на кучета

Роспотребнадзор, заедно с „Аерофлот“ и Националния медико-хирургичен център „Пирогов“, започна проект по разработване на метод за откриване на COVID-19 с помощта на кучета.

Животните вече се използват с такива цели на летища в Дубай и Хелзинки.

Федералната служба за надзор върху защитата на правата на потребителите и благосъстоянието на човека, Централният научно-изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор, Федералното бюджетно учреждение за наука „Държавен научен център по вирусология и биотехнологии (ФБУН ГНЦ ВБ) „Вектор“, заедно с ПАО „Аерофлот“ и ФГБУ Национален медико-хирургичен център Н. И. „Пирогов“, провеждат изследователски проект за разработване на метод за неинвазивна експресна идентификация на носители на новата коронавирусна инфекция с помощта на кучета, се казва в съобщение на Роспотребнадзор, цитирано 0т news.ru.

В съобщението на агенцията се отбелязва, че кинологичната служба на „Аерофлот“ вече е започнала да обучава служебни кучета.

Възможността за използване на служебни кучета за бърз скрининг на болни от COVID-19 вече е проверена от няколко групи учени. В Германия за анализ се ползва слюнка – в резултат на обучение животните успяха да се научат правилно да идентифицират пробите на пациентите в 94% от случаите. Учените обаче обясняват, че кучетата откриват не просто коронавирусна инфекция, а наличието на възпалителен процес в организма.

източник:

Pin It on Pinterest